Thursday, March 17, 2011

Αχέρωντας

  Ο Αχέρωντας,  ένας γνήσιος ηπειρώτικος υδάτινος κόσμος μικραίνει και τεντώνεται, κρύβεται και φανερώνεται σε όλη τη διαδρομή των 68km που διανύει από τις πρώτες πηγές του από την πίσω μεριά των βουνών της Δωδώνης από το Νομό Ιωαννίνων.
 Το δεύτερο μέρος των πηγών έρχεται από τα βουνά του Σουλίου, που διανύει σε τρεις νομούς της Ηπείρου (Πρεβέζης, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας) και καταλήγει στο Ιόνιο πέλαγος, στην παραλία Αμμουδιά. Το τρίτο μέρος των πηγών του είναι στη Γλυκή, χωριό 5χλμ από το Καναλάκι, στη στροφή του Μεσοπόταμου από τον κεντρικό δρόμο Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, από όπου το ποτάμι περνά από ένα στενό φαράγγι που σχηματίζουν τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου( "Στενά του Αχέροντα"). 
  Ο ποταμός έχει δύο παραπόταμους…τον Κωκυτό, ο οποίος σημαίνει το θρήνο και πηγάζει από τη Παραμυθιά (Παρηγοριά στα αρχαία ελληνικά) και τα νερά του ποταμού Πυριφλεγέθοντα.


 
Η άλλη του ονομασία είναι Μαυροπόταμος, γιατί σύμφωνα με την μυθολογία οι Τιτάνες για να ξεδιψάσουν ήπιαν νερό από το ποτάμι και ο Δίας από τον θυμό του μαύρισε τα νερά του. Στη ραψωδία της Οδύσσειας, στη Νέκεια,- ραψωδία των Νεκρών - ο Οδυσσέας, μετά το νησί της Κύρκης, επισκέπτεται τον Αχέρωντα, προκειμένου να βρει τη ψυχή του μάντη Τειρεσία ώστε να βρει το δρόμο της επιστροφής στη πατρίδα του.

Ο Αχέρωντας είναι από τα πιο σημαντικά ποτάμια για τους αρχαίους Έλληνες, καθώς τον θεωρούσαν τον ποταμό των ψυχών. Ο περίφημος χάροντας, ο βαρκάρης, μετέφερε τις ψυχές των νεκρών διαμέσου του ποταμού στη Λίμνη Αχερουσία. Στη περιοχή στις εκβολές, αριστερά και δεξιά του ποταμού βρισκόταν η Αρχαία Λίμνη Αχερουσία με το μόνο που να απομένει τώρα να είναι δύο έλη. Το ένα έλος φαίνεται αριστερά του δρόμου προς τη Πάργα (στη στροφή του δρόμου, 5χλμ πριν φτάσετε στην πόλη) και το άλλο από την άλλη μεριά του ποταμού κοντά στη Βαλανιδοράχη.

Διαδρομές:
  •  Γλυκή- Σούλι 
  •  Περίπτερο Πληροφόρησης Γλυκής - Σκάλα Τζαβέλαινας-Σπηλιά του Δράκου.  
  •  Σκάλα Τζαβέλαινας - Γέφυρα Ντάλα  
  •  Τρίκαστρο – Γλυκή 
  •  Δέλτα ποταμού
  •  Αμμουδιά-Αγία Ελένη (Ελος Βαλανιδοράχης)
  •  oρμος του Οδυσσέα…
  •  Αμμουδιά-Νεκρομαντείο         


ΣΠΟΡ ΣΤΟΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

Kανό-Καγιάκ : O Aχέροντας στο τμήμα των Στενών θεωρείται κατάβαση-πρόκληση για τους λάτρεις του αθλήματος. Καλύτερη εποχή για κατάβαση είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος. Η διάσχιση μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα είναι δυνατή (20 χλμ περίπου).
• Ράφτινγκ : Ο Αχέροντας είναι κατάλληλος για ράφτινγκ από την έξοδό του από τα Στενά, κοντά στο χωριό Γλυκή, έως τις εκβολές του.
• Διάσχιση φαραγγιού: Ο ποταμός Αχέροντας, καθώς και το Τσαγγαριώτικο ρέμα προσφέρονται για διάσχιση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η δραστηριότητα αυτή απαιτεί κατάλληλο εξοπλισμό και τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας για την προστασία των επισκεπτών αλλά και της φυσικής ομορφιάς. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:10 Ώρες.
• Ιππασία-Ποδηλασία: Οι αγροτικοί χωματόδρομοι γύρω από το χωριό Αμμουδιά προσφέρονται ιδιαίτερα για αυτές τις δραστηριότητες.
• Θαλάσσια σπορ: Επίσης ο  επισκέπτης μπορεί να ασχοληθεί με όλα τα σπορ της θάλασσας στις υπέροχες παραλίες του Δήμου (Θαλάσσιο σκι, jet σκι, ιστιοπλοΐα...).



Tuesday, March 15, 2011

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

 Η Φολέγανδρος είναι το νοτιότερο νησί των Δυτικών Κυκλάδων και χαρακτηρίζεται ως δημοφιλής προορισμός τα τελευταία χρόνια συνδυάζοντας ήρεμες διακοπές αλλά και έντονη διασκέδαση.

  Φτάνοντας στο λιμάνι της Φολεγάνδρου τον
Καραβοστάση διακρίνουμε τη γραφικότητα του νησιού αλλά και τη φυσική ομορφιά του. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό με αρκετή τουριστική κίνηση.

  Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται
Χώρα βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα, σε απόσταση  3,4 χιλιομέτρων  από τον Καραβοστάση (και βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το λιμάνι). Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας (της Φολεγάνδρου) είναι από τους πιο πολυσύχναστους του νησιού , με χαρακτηριστικά του τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις πλατείες και το βενετσιάνικο κάστρο.

  Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  όταν (που) η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, εκτελούνται δρομολόγια με πλοία ( με τη συγκοινωνία) 4 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να ταξιδέψετε από τον Πειραιά με το ταξίδι να διαρκεί από 9 έως 11 ώρες ανάλογα με το δρομολόγιο το οποίο θα επιλέξετε. Η Φολέγανδρος συνδέεται επίσης, με πυκνά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δρομολόγια με την Ίο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο.
 
  Ορισμένοι (μερικοί) από τους γνωστούς οικισμούς του νησιού είναι η Άνω Μεριά, η Αγκάλη που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς παραθεριστικούς χώρους (οικισμούς), το Λιβάδι και ο Πετούσης.



ΙΣΤΟΡΙΑ
  Η Φολέγανδρος είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη όμως ιστορία. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης που έχουν βρεθεί στο νησί τοποθετούνται στην προϊστορική εποχή. Αυτό βεβαιώνουν και τα λείψανα του προϊστορικού οικισμού που έχουν ανασκαφεί στο βόρειο άκρο του νησιού. Σαν πρώτοι κάτοικοι του νησιού αναφέρονται οι Κάρες και αργότερα οι Φοίνικες. Ακολούθησαν οι Κρήτες άποικοι, που έφτασαν στο νησί με αρχηγό τους το γιο του Μίνωα, Φολέγανδρο. Αυτός έδωσε και στο νησί το όνομά του.
  Οι επόμενοι επιδρομείς – κάτοικοι του νησιού ήταν οι Δωριείς. Κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα η Φολέγανδρος περνάει στην κυριαρχία των Αθηναίων.
 Τη ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας.
  Την περίοδο της ενετοκρατίας η Φολέγανδρος υπάγεται στο Δουκάτο της Νάξου και διοικείται από τον Μάρκο Σανούδο. Τότε κτίζεται και το κάστρο του νησιού, που ήταν και ο μοναδικός οικισμός, για την προστασία των κατοίκων από τους πειρατές. Το 1617, η Φολέγανδρος καταλαμβάνεται από τους Τούρκους.  Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, από το 1770 ως το 1774 γνωρίζει τη Ρώσικη κυριαρχία.
 Το 1828 το νησί εντάσσεται στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.  Τον 19ο αιώνα στο νησί κατέφυγαν πολλοί μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του νησιού.
  Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές της Φολεγάνδρου και τη γραφικότητα των οικισμών της, μετέτρεψαν το νησί τους σε ένα δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό, ιδανικό για όσους αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη και αναζητούν την ηρεμία ενός ανεξερεύνητου παραδείσου… 


 ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

 Η Φολέγανδρος απέχει 104 ν.μ. από τον Πειραιά. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται με το κεντρικό λιμάνι της Αθήνας σχεδόν καθημερινά. Συγκεκριμένα η γραμμή των Ανατολικών Κυκλάδων συνδέει τη Φολέγανδρος με τον Πειραιά, την Πάρο, τη Νάξο, την Ίο, τη Σίκινο, τη Σαντορίνη και την Ανάφη. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 11 ώρες. Ενώ, μέσο της γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων η Φολέγανδρος συνδέεται με τον Πειραιά, τη Κύθνο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Κίμωλο και τη Μήλο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 9 ώρες.
  Επίσης, με τοπικά δρομολόγια συνδέεται με τα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο και τις Δυτικές Κυκλάδες.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 210 4226000 – 4
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ 22860-41530 


 ΧΡΥΣΟΠΗΛΙΑ

  Το σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς είναι ένα σπουδαίο μνημείο της φύσης. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, αν και το μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει ανεξερεύνητο.
  Βρίσκεται σε ύψος 10 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο εσωτερικός του διάκοσμος είναι γεμάτος από σταλαγμίτες και σταλαχτίτες διαφόρων μεγεθών και σχημάτων που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη, καθώς οι μεγαλύτεροι από αυτούς χρειάστηκαν αρκετούς αιώνες για να δημιουργηθούν.
  Το σπήλαιο παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Είναι το μοναδικό σπήλαιο που στα τοιχώματά του είναι γραμμένα αμέτρητα ονόματα αρχαίων. Έχουν ανασκαφεί ανθρώπινοι σκελετοί και σπασμένα αγγεία.
Από το Καραβοστάση ξεκινούν τα καΐκια που πηγαίνουν στη Χρυσοσπηλιά.