Thursday, March 17, 2011

Αχέρωντας

  Ο Αχέρωντας,  ένας γνήσιος ηπειρώτικος υδάτινος κόσμος μικραίνει και τεντώνεται, κρύβεται και φανερώνεται σε όλη τη διαδρομή των 68km που διανύει από τις πρώτες πηγές του από την πίσω μεριά των βουνών της Δωδώνης από το Νομό Ιωαννίνων.
 Το δεύτερο μέρος των πηγών έρχεται από τα βουνά του Σουλίου, που διανύει σε τρεις νομούς της Ηπείρου (Πρεβέζης, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας) και καταλήγει στο Ιόνιο πέλαγος, στην παραλία Αμμουδιά. Το τρίτο μέρος των πηγών του είναι στη Γλυκή, χωριό 5χλμ από το Καναλάκι, στη στροφή του Μεσοπόταμου από τον κεντρικό δρόμο Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, από όπου το ποτάμι περνά από ένα στενό φαράγγι που σχηματίζουν τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου( "Στενά του Αχέροντα"). 
  Ο ποταμός έχει δύο παραπόταμους…τον Κωκυτό, ο οποίος σημαίνει το θρήνο και πηγάζει από τη Παραμυθιά (Παρηγοριά στα αρχαία ελληνικά) και τα νερά του ποταμού Πυριφλεγέθοντα.


 
Η άλλη του ονομασία είναι Μαυροπόταμος, γιατί σύμφωνα με την μυθολογία οι Τιτάνες για να ξεδιψάσουν ήπιαν νερό από το ποτάμι και ο Δίας από τον θυμό του μαύρισε τα νερά του. Στη ραψωδία της Οδύσσειας, στη Νέκεια,- ραψωδία των Νεκρών - ο Οδυσσέας, μετά το νησί της Κύρκης, επισκέπτεται τον Αχέρωντα, προκειμένου να βρει τη ψυχή του μάντη Τειρεσία ώστε να βρει το δρόμο της επιστροφής στη πατρίδα του.

Ο Αχέρωντας είναι από τα πιο σημαντικά ποτάμια για τους αρχαίους Έλληνες, καθώς τον θεωρούσαν τον ποταμό των ψυχών. Ο περίφημος χάροντας, ο βαρκάρης, μετέφερε τις ψυχές των νεκρών διαμέσου του ποταμού στη Λίμνη Αχερουσία. Στη περιοχή στις εκβολές, αριστερά και δεξιά του ποταμού βρισκόταν η Αρχαία Λίμνη Αχερουσία με το μόνο που να απομένει τώρα να είναι δύο έλη. Το ένα έλος φαίνεται αριστερά του δρόμου προς τη Πάργα (στη στροφή του δρόμου, 5χλμ πριν φτάσετε στην πόλη) και το άλλο από την άλλη μεριά του ποταμού κοντά στη Βαλανιδοράχη.

Διαδρομές:
  •  Γλυκή- Σούλι 
  •  Περίπτερο Πληροφόρησης Γλυκής - Σκάλα Τζαβέλαινας-Σπηλιά του Δράκου.  
  •  Σκάλα Τζαβέλαινας - Γέφυρα Ντάλα  
  •  Τρίκαστρο – Γλυκή 
  •  Δέλτα ποταμού
  •  Αμμουδιά-Αγία Ελένη (Ελος Βαλανιδοράχης)
  •  oρμος του Οδυσσέα…
  •  Αμμουδιά-Νεκρομαντείο         


ΣΠΟΡ ΣΤΟΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

Kανό-Καγιάκ : O Aχέροντας στο τμήμα των Στενών θεωρείται κατάβαση-πρόκληση για τους λάτρεις του αθλήματος. Καλύτερη εποχή για κατάβαση είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος. Η διάσχιση μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα είναι δυνατή (20 χλμ περίπου).
• Ράφτινγκ : Ο Αχέροντας είναι κατάλληλος για ράφτινγκ από την έξοδό του από τα Στενά, κοντά στο χωριό Γλυκή, έως τις εκβολές του.
• Διάσχιση φαραγγιού: Ο ποταμός Αχέροντας, καθώς και το Τσαγγαριώτικο ρέμα προσφέρονται για διάσχιση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η δραστηριότητα αυτή απαιτεί κατάλληλο εξοπλισμό και τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας για την προστασία των επισκεπτών αλλά και της φυσικής ομορφιάς. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:10 Ώρες.
• Ιππασία-Ποδηλασία: Οι αγροτικοί χωματόδρομοι γύρω από το χωριό Αμμουδιά προσφέρονται ιδιαίτερα για αυτές τις δραστηριότητες.
• Θαλάσσια σπορ: Επίσης ο  επισκέπτης μπορεί να ασχοληθεί με όλα τα σπορ της θάλασσας στις υπέροχες παραλίες του Δήμου (Θαλάσσιο σκι, jet σκι, ιστιοπλοΐα...).



No comments:

Post a Comment