Friday, March 11, 2011

ΟΛΥΜΠΟΣ

Το ψηλότερο και μεγαλοπρεπέστερο βουνό της Ελλάδας. Χωρίζεται από την Όσσα (Κίσαβο) με τα Τέμπη και τον Πηνειό. Η έκτασή του υπολογίζεται σε 1.272 τ.χλμ.
Ο Όλυμπος υψώνεται στα σύνορα των νομών Πιερίας και Λάρισας, με ψηλότερο σημείο το Μύτικα ή Πάνθεο (2.917 μ.), που είναι και η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Ψηλές κορυφές είναι ακόμα το Σκολειό (2.911μ.), το Στεφάνι (2.909 μ.), ο Άγιος Αντώνιος (2.817 μ.) ο Καλόγηρος (2.813 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2.786μ.) η Τούμπα (2.785 μ.) και πολλές άλλες, με ύψος κυμαινόμενο από 2000 μέχρι 2500 μ. Οι κορυφές αυτές είναι βραχώδεις και το χειμώνα καλύπτονται από χιόνια. Από τα 1600 μ. και πάνω αποτελεί αλπική ζώνη.
Οι πλαγιές του είναι απότομες,και καλύπτονται από αειθαλείς θάμνους και δάση από πλατύφυλλα και κωνοφόρα δέντρα. Είναι γεμάτος από δάση βελανιδιάς, καστανιάς και πιο χαμηλά καλύπτεται από δάση κρανιών, κουμαριών και κέδρων. Στους πρόποδές του καλλιεργούνται αμπέλια και πολλά οπωροφόρα. Τελευταία λιγόστεψαν πολύ τα ζώα του. Σε παλαιότερες εποχές ζούσαν εδώ ελάφια, αρκούδες, αγριόγιδες, τα οποία εξαφανίστηκαν. Τώρα ζουν λύκοι, αλεπούδες, τσακάλια, αγριόχοιροι, και αρπακτικά πτηνά κάθε είδους (κυρίως αετοί). Στις βαθιές χαράδρες του βουνού τρέχουν ορμητικά δύο μικρά ποτάμια: ο Ενιπέας (στον Πάνω) και ο Τηλιάνας (στον Κάτω) και εκβάλλουν στο Θερμαϊκό.
Ο Όλυμπος είναι το πιο δοξασμένο βουνό της χώρας μας. Στις κορυφές του οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν το βασίλειο των θεών, με επικεφαλής το Δία, που κυβερνούσε από ψηλά τον κόσμο, με τον κεραυνό στο χέρι. Από εκεί κατέβηκαν οι Μούσες στον Ελικώνα και τον Παρνασσό, διδάσκοντας τις τέχνες τους. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγινε το καταφύγιο της κλεφτουριάς όπου είχαν τα λημέρια τους οι ξακουστοί κλέφτες Βλαχάβας, Σταθάς, Νικοτσάρας και τόσοι άλλοι.
Πολλοί Έλληνες και ξένοι κάθε χρόνο επιχειρούν να ανέβουν στις ψηλές και δυσκολοπάτητες κορυφές του Ολύμπου όπου χτίστηκαν αρκετά καταφύγια για τους ορειβάτες. 


Μπορείται να βρείτε πληροφορίες για το πως θα φτάσετε και που θα μείνετε σε αυτό το link.
http://www.litohoro.gr/el.history 

Tuesday, March 8, 2011

Ζαγοροχώρια

Τα  Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 χωριά σκορπισμένα που ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε δασωμένα από πεύκα και έλατα βουνά της Πίνδου, βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων.  Τα Ζαγοροχώρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με το πρότυπο του φυσικού τους χώρου, του ζαγορίτικου τοπίου και, παρά την επέλαση του εκσυγχρονισμού, διατηρούν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία απαράλλαχτη μέχρι σήμερα.
 Η λέξη Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο του 1321 και σημαίνει "πίσω από τα βουνά". Είναι ένα από τα πολλά τοπωνύμια της Ηπείρου, που προέρχονται από τα Σλαβικά. Τα Ζαγοροχώρια είναι φημισμένα για την απίστευτη φυσική ομορφιά τους, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και τη μακρά ιστορία τους. Και φυσικά όχι άδικα, αφού το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο, η γραφικότητα κάθε χωριού ξεχωριστά και οι απεριόριστες δυνατότητες εξορμήσεων και παντός τύπου δραστηριοτήτων πραγματικά μαγεύουν και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.
Τα Ζαγοροχώρια έχουν έκταση περίπου 1.000 τ. χλμ και χωρίζονται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι. Κάθε τμήμα έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία.  

Δυτικά Ζαγοροχώρια
Βρίσκονται βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνουν τα υπέροχα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι. 


Ανατολικά Ζαγοροχώρια
Βρίσκονται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνουν όμορφα χωριά όπως: τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.  

Κεντρικά Ζαγοροχώρια
Βρίσκονται βόρεια από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνουν ξεχωριστά χωριά, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι, τα γνωστά Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα), οι Κήποι, το Δίλοφο, οι Ασπράγγελοι και το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και οι Νεγάδες, τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά), καθώς και τα χωριά Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο, Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά.

 Που θα μείνετε:

http://www.web-greece.gr/favorite_18_zagorochoria_gr.htm