Friday, March 11, 2011

ΟΛΥΜΠΟΣ

Το ψηλότερο και μεγαλοπρεπέστερο βουνό της Ελλάδας. Χωρίζεται από την Όσσα (Κίσαβο) με τα Τέμπη και τον Πηνειό. Η έκτασή του υπολογίζεται σε 1.272 τ.χλμ.
Ο Όλυμπος υψώνεται στα σύνορα των νομών Πιερίας και Λάρισας, με ψηλότερο σημείο το Μύτικα ή Πάνθεο (2.917 μ.), που είναι και η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Ψηλές κορυφές είναι ακόμα το Σκολειό (2.911μ.), το Στεφάνι (2.909 μ.), ο Άγιος Αντώνιος (2.817 μ.) ο Καλόγηρος (2.813 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2.786μ.) η Τούμπα (2.785 μ.) και πολλές άλλες, με ύψος κυμαινόμενο από 2000 μέχρι 2500 μ. Οι κορυφές αυτές είναι βραχώδεις και το χειμώνα καλύπτονται από χιόνια. Από τα 1600 μ. και πάνω αποτελεί αλπική ζώνη.
Οι πλαγιές του είναι απότομες,και καλύπτονται από αειθαλείς θάμνους και δάση από πλατύφυλλα και κωνοφόρα δέντρα. Είναι γεμάτος από δάση βελανιδιάς, καστανιάς και πιο χαμηλά καλύπτεται από δάση κρανιών, κουμαριών και κέδρων. Στους πρόποδές του καλλιεργούνται αμπέλια και πολλά οπωροφόρα. Τελευταία λιγόστεψαν πολύ τα ζώα του. Σε παλαιότερες εποχές ζούσαν εδώ ελάφια, αρκούδες, αγριόγιδες, τα οποία εξαφανίστηκαν. Τώρα ζουν λύκοι, αλεπούδες, τσακάλια, αγριόχοιροι, και αρπακτικά πτηνά κάθε είδους (κυρίως αετοί). Στις βαθιές χαράδρες του βουνού τρέχουν ορμητικά δύο μικρά ποτάμια: ο Ενιπέας (στον Πάνω) και ο Τηλιάνας (στον Κάτω) και εκβάλλουν στο Θερμαϊκό.
Ο Όλυμπος είναι το πιο δοξασμένο βουνό της χώρας μας. Στις κορυφές του οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν το βασίλειο των θεών, με επικεφαλής το Δία, που κυβερνούσε από ψηλά τον κόσμο, με τον κεραυνό στο χέρι. Από εκεί κατέβηκαν οι Μούσες στον Ελικώνα και τον Παρνασσό, διδάσκοντας τις τέχνες τους. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγινε το καταφύγιο της κλεφτουριάς όπου είχαν τα λημέρια τους οι ξακουστοί κλέφτες Βλαχάβας, Σταθάς, Νικοτσάρας και τόσοι άλλοι.
Πολλοί Έλληνες και ξένοι κάθε χρόνο επιχειρούν να ανέβουν στις ψηλές και δυσκολοπάτητες κορυφές του Ολύμπου όπου χτίστηκαν αρκετά καταφύγια για τους ορειβάτες. 


Μπορείται να βρείτε πληροφορίες για το πως θα φτάσετε και που θα μείνετε σε αυτό το link.
http://www.litohoro.gr/el.history 

No comments:

Post a Comment