Oι Παξοί βρίσκονται 8 ναυτικά μίλια νότια της Kέρκυρας (27 από την πόλη) και καταλαμβάνουν 20 τ.χλμ. γης. Tο νησί είναι ένας απέραντος ελαιώνας και οι ελιές φθάνουν μέχρι τη θάλασσα δημιουργώντας το μοναδικό χαρακτήρα του.
Σήμερα στους 34 οικισμούς ζουν περίπου 2.400 κάτοικοι που ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή, τον τουρισμό και το ψάρεμα. Oι 64 εκκλησίες του νησιού φανερώνουν τη χριστιανική του πορεία και οι παρατημένοι ανεμόμυλοι, τον αγροτικό τρόπο ζωής του. Oι Aντίπαξοι απέχουν 2 ν.μ. από το νότιο άκρο των Παξών.
H έκταση τους δεν υπερβαίνει τα 3 τ.χλμ. Oι οικισμοί Άνω και Kάτω Xωριό κατοικούνται από 20 μόνιμους κατοίκους και περιστασιακά από αυτούς που έχουν κτήματα στο νησί. Kύρια ενασχόληση τους η αμπελουργία. H φυσική ομορφιά των Παξών -ιδιαίτερα των ακτών τους, διαμόρφωσε ισχυρό τουριστικό ρεύμα στο νησί.
Έτσι σήμερα υπάρχουν περίπου 2.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια, δύο σχολές υποβρύχιας κατάδυσης και γίνονται πολλές εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως η Μουσική Συνάντηση τον Ιούλιο και το Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Oι Παξοί, λέει η παράδοση, ήταν κάποτε ενωμένοι με την Kέρκυρα. Oι συχνές τρικυμίες που ο Ποσειδώνας κι ο Aίολος προκάλεσαν έκαναν τη γη να υποχωρήσει και από τότε οι Παξοί συνεχώς απομακρύνονται προς νότο.
Kατά μία άλλη πιο ρομαντική εκδοχή, ο Ποσειδώνας ρίχνοντας την τρίαινα του χώρισε τους Παξούς από την Kέρκυρα, για να δημιουργήσει μία ήσυχη γωνιά όπου θα χαιρόταν τον έρωτα του με την Aμφιτρήτη. Aπό τότε έμβλημα των Παξών καθιερώθηκε η τρίαινα.
Το κάστρο του Άη Νικόλα, στην ομώνυμη νησίδα, μετά από άδεια της Δημοτικής αρχής.
Το Μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι.
Την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Βρίσκεται πίσω από τη στάση του λεωφορείου.
Την Παλαιοχριστιανική της Αγίας Μαρίνας, στο Πόρτο του Οζιά, στο τέλος του παραλιακού δρόμου, πριν στρίψετε για Μογγονήσι.
Το Μουσείο Παξών.
Τη στέρνα των Αγίων Αποστόλων, δεξιά της ομώνυμης εκκλησίας.
Τη στέρνα των Αγίων Αναργύρων, πάνω από την εκκλησία.
Το Μουσείο Παξών.
Τη στέρνα των Αγίων Αποστόλων, δεξιά της ομώνυμης εκκλησίας.
Τη στέρνα των Αγίων Αναργύρων, πάνω από την εκκλησία.
Τον Μύλο του Λεσιανίτη στα Τρανακάτικα.
Τον γκρεμό του Μουσμουλιού, από τα Τρανακάτικα.
Τις στέρνες της Ελεούσας, πάνω από την εκκλησία, στα Βλαχοπουλάτικα.
Τις 'Οστριες, για τη θέα του Αυλακιού και το ηλιοβαβίλεμα. Από το δρόμο δεξιά της Αγίας Παρασκευής στα Μπογδανάτικα.
Τις παραλίες: Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα. Από το δρόμο μετά το Νέο Λιμάνι στη διασταύρωση δεξιά για Πλάτανο - Λογγό.
Το μουσείο της ελιάς. ΕΝα παραδοσιακό συντηρημένο λιοτρίβι στο δρόμο προς τη Λάκκα.
Παραλίες
Οι παραλίες ("σπιάντζες" στην τοπική διάλεκτο) είναι κυρίως μικρές, με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.
Οι πιο σημαντικές είναι ο Γιαννάς, η Σουλάνενα , ο Μπάλος, η Αγία Μαρίνα, το Μογγονήσι, το Κλωνί-Γουλί, το Καμίνι, η Κακή Λαγκάδα, το Αλάτι, ο Κηπιάδης, η Μαρμαριά, το Λεβρεχιό, η Γλυφάδα, το Μονοδέντρι, ο Όρκος, το Κανόνι, το Χαράμι (με άμμο), το Αχάι, το Αυλάκι, το Γαλάζιο.
Κάντε το γύρο του νησιού (με ταχύπλοο, καΐκη ή νοικιάζοντας βάρκα), για να απολαύσετε τις παραλίες καθώς και τους όμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς στις δυτικές ακτές (Γκράβες, Τρυπητός, Ορθόλιθος, Αχάι, κτλ.).
Μην ξεχάσετε επίσης να επισκεφθείτε τις γαλαζοπράσινες αμμώδεις παραλίες των Αντιπάξων, Βρήκα και Βουτούμι (και στις δύο θα βρείτε ταβέρνες), είτε με τα ταχύπλοα ή με καΐκια.
Μερικά link που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το που θα μείνετε και πως θα φτάσετε στους παξούς.
http://www.paxoi.info/http://travel.diadiktyo.net/paxi/greek/?perioxi=%D0%C1%CE%CF%C9