Wednesday, March 2, 2011

Κατσανοχώρια!


 Κατσανοχώρια ονομάζεται το οικιστικό σύνολο που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Αραχθου ποταμού, βόρεια από τα Τζουμέρκα, στα σύνορα με τον Νομό Αρτας. Είναι ένα οικιστικό σύνολο που αποτελείται από 7 χωριά και 4 μικρότερους οικισμούς και λέγεται πως η ονομασία τους οφείλεται σε κάποιον γαιοκτήμονα Κασσιανό που εγκαταστάθηκε στο Ελληνικό και έδωσε το όνομά του στην περιοχή.

 Τα χωριά είναι το Ελληνικό (πρώην Λοζέτσι), η Αετορράχη (πρώην Κοτόρτσι), η Λάζαινα, το Φορτόσι, το Κωστήτσι, η Νίστορα, το Πάτερο (πρώην Τάτερο), τα Πλαίσια (πρώην Πλέσια), το Καλέντζι, την Κορίτιανη (πρώην Κορύτιανη) και τα Πηγάδια (πρώην Βαλτσιώρα). Σ’ αυτά προσθέστε τα μεταγενέστερα Μονολίθι (Βορδώ) και Πλατανούσσα (Ραψίστα).

 Το Καλέντζι ήταν μέχρι πρότινος η έδρα του δήμου Κατσανοχωρίων και το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό μετά το Ελληνικό. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη πλατεία του που τη διατρέχει ρεματιά και επικοινωνεί με μικρές πεζογέφυρες. Πολύ κοντά στην πλατεία βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου (του 1630) και λίγο ψηλότερα ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου (1820), με το Σιακαμπένειο Δημοτικό Σχολείο που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943.
 Πολύ κοντά στο Καλέντζι βρίσκονται τα Πλαίσια, με την τεράστια πλατεία που το καλοκαίρι σκιάζεται από τα αιωνόβια πλατάνια. Είναι η πατρίδα του ποιητή Ζαν Μωρέας (Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος). Δίπλα στην πλατεία βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1634) στην οποία απαγχονίστηκε το 1742 ο προεστός του χωριού Γεώργιος Μαργαρίτης. Λίγο μακρύτερα από το χωριό βρίσκεται το παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1770) όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
 Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που μπορείς να δείς, πρίν όμως τα αξιοθέατα θα σας αναφέρω κάποια πράγματα για τον άραχθο.
     Άραχθος
 Είναι το όγδοο μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας μας κι ένα από τα σημαντικότερα της Ηπείρου. Πηγάζει από τη Βόρεια Πίνδο και στην κοίτη του καταλήγουν τα νερά από τους κύριους παραποτάμους του -τον Καλαρίτικο, τον Ζαγορίτικο και τον Μετσοβίτικο- καθώς και από πολλά μικρότερα ποτάμια και ρέματα, από το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου μεταξύ Μετσόβου και Τζουμέρκων. Το μήκος του φτάνει τα 110 χλμ. και διατρέχει ένα σημαντικό κομμάτι του Νομού Ιωαννίνων και ολόκληρο τον Νομό Αρτας.
Εταιρείες δραστηριοτήτων
 Στον Αραχθο δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Trekking Hellas (τηλ. 26510 71703, 697345541,www.trekking.gr ), Via Natura (τηλ. 26850 32000, 6973223574, www.vianatura.gr), Alpine Zone (τηλ. 26510 23222, www.alpinezone.gr ), Active Nature (τηλ. 6974 172837, www.active-nature.gr ). Στη Λάζαινα, επάνω στον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται το αγρόκτημα «Ιπποστρούθ». Στους χώρους του μπορείτε να κάνετε βόλτα με άμαξα, τοξοβολία, να δείτε στρουθοκαμήλους ή να πιείτε καφέ. Υπάρχουν και ήμερα άλογα με τα οποία μπορείτε να κάνετε βόλτα στο βουνό συνοδεία οδηγού. (Τηλ. 26590 22078, 6974 798908, www.ippostrouth.com )
Μπορείται να επισκεφτείτε:
Το γεφύρι της πλάκας και την Μονή Τσούκας
Τα πηγάδια 
Ο τουρκίκος πύργος
Το αρχαίοτερο μαντείο
Το καστρί και  οι πήγες της κίρκης 
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΣΤΟ ΚΩΣΤΗΤΣΙ

«Princess Lanassa» (26590 22600, 210 8137251, www.hotel-lanassa.gr). Στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Πουλή, ηλικίας 300 ετών, και είναι ανοικτό όλο το χρόνο. Διαθέτει πολυτελή δωμάτια, σουίτες και σαλέ, με αρχαία ονόματα και διακοσμημένα με ινδικά έπιπλα και περσικά χαλιά. Διαθέτει πισίνα, χαμάμ, σάουνα, συνεδριακό χώρο, μικρό γυμναστήριο, γήπεδα 5Χ5 και τένις.

ΣΤΟ ΚΑΛΕΝΤΖΙ
«Pοδάμι» (26590 22444, 6937259100, www.rodami.gr ). Σε ένα διατηρητέο οίκημα του 1833, με τρία αυτόνομα και ευρύχωρα διαμερίσματα, εξοπλισμένα με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση και κουζίνα. Στο «Κατώι» βρίσκεται ο χώρος υποδοχής και η τραπεζαρία που σερβίρεται πρωινό και φαγητό.
ΣΤΟ ΜΟΝΟΛΙΘΙ
«Γεφύρι Πλάκας» (26850 31220, 6977 607924, www.gefiriplakas.gr ). Σύγχρονο ξενοδοχείο με 10 δωμάτια διακοσμημένα κομψά και βεράντες με θέα τα Τζουμέρκα. Διαθέτει ακόμα τζακούζι, χαμάμ, σάουνα, υδρομασάζ, καθώς και τεχνητή πίστα αναρρίχησης και χώρο τοξοβολία στο πίσω μέρος του, αφού είναι η βάση της «Trekking Hellas».
«Τελωνείο» (26850 31006, 6979 419773, www.teloneio.gr ). Ιδιαίτερο ξενοδοχείο διακοσμημένο με παλιά υλικά από τους ιδιοκτήτες Νίκο και Μαρίνα. Τα 11 δωμάτια είναι διαφορετικά μεταξύ τους, έχουν τζάκι, τηλεόραση, μίνι μπαρ και βεράντες με θέα. Το ξενοδοχείο είναι η έδρα της «Via Natura», και ο Νίκος Μάνθος θα σας συνοδέψει σε πολλές δραστηριότητες.
ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
«Καραμπάς» (26510 89263, 6972 221706). Σταθερή αξία στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια. Σερβίρει φαγητά φούρνου, ψητά της ώρας και αρκετά μαγειρευτά, με υλικά και κρέατα παραγωγής τους.
ΣΤΟ ΚΑΛΕΝΤΖΙ
«Kατσαρός» (26590 22136). Η ταβέρνα λειτουργεί εδώ και 32 χρόνια και είναι ξακουστή για τα κρεατικά της.
ΣΤΟ ΜΟΝΟΛΙΘΙ
«Γέφυρα Πλάκας» (26850 31220). Η κ. Μαρία έχει αναλάβει την κουζίνα του ξενοδοχείου και μαγειρεύει πίτες, γίδα βραστή, κοκκινιστά, ψητά της ώρας κ.α.
«Τελωνείο» (26850 31006). Το εστιατόριο του ξενοδοχείου είναι ανοικτό για όλους και σερβίρει πιάτα με παραδοσιακές συνταγές.
ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ
«Η Βάσω» (26590 22161). Καφέ-μεζεδο?πωλείο επάνω στην κεντρική πλατεία των Πηγαδίων.
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ
«Πάμε στου Γιώργου» (6977 154009). Για μοσχαράκι γιουβέτσι, στιφάδο, πατσά, κρέατα της ώρας και πολλά μεζεδάκια.
«Ο Πλάτανος» (26590 22116). Σερβίρει προβατίνα βραστή, κεμπάπ χοιρινό και πρόβειο (συνήθως τα Σαββατοκύριακα) και κρέατα της ώρας.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΣΑ
«Η Πλατεία» (26590 71316). Στην πλατεία του χωριού με ψητά κρέατα και τσίπουρο με μεζέ.
ΣΤΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
«Πανόραμα» (26590 22227). Στη μεγάλη σάλα με τα δυο τζάκια θα δοκιμάσετε φαγητά γάστρας, πολλά μαγειρευτά και κρεατικά της ώρας.

Tuesday, March 1, 2011

Λίμνη Πλαστήρα


 
 Η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα μια από τις ομορφότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων.
 Καταλαμβάνει τη θέση του άλλοτε οροπεδίου της Νεβρόπολης 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας και μπορούμε να την επισκεφτούμε κάνοντας μια εντυπωσιακή διαδρομή μέσα στο πράσινο με το αυτοκίνητό μας ή με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.
 Το τοπίο είναι συναρπαστικό: μια πανέμορφη λίμνη αγκαλιασμένη από κατάφυτα βουνά που καθρεπτίζονται στα νερά της και αρκετοί χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά που την τροφοδοτούν.
 
 Η λίμνη αυτή αποτελεί την υλοποίηση μιας ιδέας που συνέλαβε στα 1925 ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο περίφημος Μαύρος Καβαλάρης, υλοποίηση που ξεκίνησε μετά το θάνατό του, με την κατασκευή του φράγματος, στο τέλος της δεκαετίας του '50.
 Τα νερά του ποταμού Μέγδοβα (πρόκειται για τον αρχαίο Ταυρωπό), παραπόταμο του Αχελώου κατέκλυσαν το οροπέδιο και δημιούργησαν τη "λίμνη του Μέγδοβα" που τελευταία ονομάστηκε λίμνη Νικολάου Πλαστήρα στη μνήμη του εμπνευστή της.
 Οι εικόνες που μας χαρίζει το περιβάλλον είναι μαγευτικές. Έλατα, βελανιδιές και καστανιές κατεβαίνουν ως τις όχθες, ενώ το πράσινο των βοσκοτόπων δένει με το γαλάζιο των νερών. Οι βουνοκορφές προς τα δυτικά σχηματίζουν το προφίλ μιας γυναίκας που κοιμάται, την περίφημη "Κοιμωμένη των Αγράφων" η οποία διακρίνεται από ένα πολύ μεγάλο μέρος του Θεσσαλικού κάμπου.
  Η λίμνη έχει μήκος 14 τετ. χλμ. μέγιστο πλάτος 4 τετ. χλμ μέγιστο βάθος 60 μέτρα και χωρητικότητα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Με ειδικό αγωγό το νερό της λίμνης μεταφέρεται από το υψόμετρο των 700 μέτρων χαμηλά προς τον κάμπο δίνοντας κίνηση στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ παραγωγής 40MWH την εβδομάδα. Κατόπιν αρδεύουν τον κάμπο και υδρεύουν την πόλη της Καρδίτσας όπως και 38 οικισμούς του νομού Καρδίτσας.
 
 Το τοπίο συναρπαστικό και μαγευτικό καθώς η πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζεται από ψηλά και κατάφυτα βουνά. Η περιοχή προσφέρεται σε κάθε φυσιολάτρη και παρέχει τη δυνατότητα για ορειβασία, ψάρεμα, περιπάτους στο δάσος, κολύμπι και κυνήγι.
  Μορφές εναλλακτικού τουρισμού και αθλητισμός στην αρμονικότερη σύνθεσή τους. Υπάρχει η δυνατότητα ιππασίας και ποδηλασίας (Μountain bike), ώστε ο επισκέπτης να 'ρθει σε αμεσότερη επαφή με τη φύση. Δε λείπει βέβαια και το χιονοδρομικό κέντρο (Νεράιδα), που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, έστω και αν οι εγκαταστάσεις χρειάζεται ακόμα να ολοκληρωθούν.
 Η ανεπανάληπτη εμπειρία θα αποζημιώσει κάθε τολμηρό επισκέπτη. Βέβαια για τον πλέον απαιτητικό και παράτολμο, για όσους η συγκίνηση και η πρωτόγνωρη εμπειρία είναι καθημερινό ζητούμενο, το Parapente και το ανεμόπτερο αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο πανοραμικής θέασης των Αγράφων.
  Πολυάριθμες είναι και οι ευκαιρίες για τους λάτρεις της ορειβασίας καθώς οι γύρω κορυφές (Βουτσικάκι, Καρβασαράς, Τέμπλα κ.α.) και οι ψηλότερες θέσεις και τοποθεσίες (Ζυγογιανναίικα) αποτελούν μόνιμη πρόκληση προς κατάκτηση. Αναμφισβήτητα, οι δυνατότητες διακοπών, αναψυχής και περιήγησης που προσφέρει η λίμνη και ο πλούτος της γύρω περιοχής, καθιστούν ανέφικτη τη βιαστική ματιά και τη φευγαλέα παρατήρηση της ευρύτερης περιοχής.
  Η διανυκτέρευση, που κρίνεται αναγκαία, σε κάποιον από τους περιποιημένους και μοντέρνους ξενώνες της παραλίμνιας περιοχής, θα παρατείνει την απόλαυση και τη διασκέδαση του επισκέπτη, φέρνοντας τον ακόμα πιο κοντά τόσο στη φύση, όσο και στο φιλόξενο και ζεστό αγραφιώτικο πληθυσμό.
 Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει και για τον πολιτιστικό πλούτο που προσφέρουν τα πολυάριθμα μοναστήρια, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, της περιοχής.
 Σε αυτή την ιστιοσελίδα θα βρείτε που να μείνετε όταν επισκεφτείτε την λίμνη πλαστήρα :
http://www.greektouristguides.gr/limnh-plastira.html